Велниград ще стане най-голямата в България работилница за писане на великденски

...
Велниград ще стане най-голямата в България работилница за писане на великденски
Коментари Харесай

Велинград се готви за Голямото писане на яйца

Велниград ще стане най-голямата в България работилница за писане на великденски яйца. За трета поредна година  ще се проведе  " Голямото писане на великденски яйца " на  5 април (Велики четвъртък) от 11 ч. на централен площад " Николай Гяуров ".  " Заповядайте да се запознаете с нашата вековна традиция и да се забавляваме всички дружно! Очакваме Ви заредени с креативен хрумвания, предпочитание и доста усмивки! До скоро! ", приканват уредниците.Ще се пишат яйца с восък по остаряла техника с типичните за Чепинския край орнаменти.   Местните майстори ще демонстрират, а всеки искащ ще има опцията да се учи и да изпише своето яйце.  Запазените във Велинград остаряла техника за писане на яйца с восък и типични орнаменти са неповторими за България и Европа.
С провеждането на събитието се цели опазване на локалната традиция и всички участници пишат яйца, следвайки достоверни за Чепинския край модели и техника. В първото издание на „ Голямото писане на великденски яйца ” се включиха участници от 6 страни: Съединени американски щати, Русия, Македония, Италия, Израел и Китай. 

Миналата година бе  изписано и голямо червено  яйце, направено от учениците на Професионалната гимназия за дървообработване “Иван Вазов ”.„ Голямото яйце ” бе високо 180 см, тежише 120 кг, а диаметърът му бе 1 метър. Почетен посетител  бе един от най-известните модерни художници Васил Горанов, който е роден във Велинград. 

Събитието се провежда от Община Велинград, Историческия музей и вестник „ Темпо ”.

По традиция във СПА столицата преди Великден се провежда  ателие за писане на яйца по обичайната восъчна техника в Исторически музей – Велинград. В програмата се включват изложения, демонстрации в страната и в чужбина, конкурс за най-добре изписано яйце и работилници за обичайно писани яйца. Те са ориентирани към децата, само че и към всички, които са привлечени от магията на традицията.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР